Dobro došli !







Suada Toz

09/05/2020

Kad ja pođoh na Bembašu ...




Zašto, trista mu mrkvica, u pjesmi «Kad ja pođoh na Bembašu» mladić vodi bijelo janje sa sobom? Zašto se nije tamo uputio s buketom ruža ili lala, s kiticom jasmina, zumbula, s korpom šljiva, jabuka ili džanarika ? Zašto nije sa sobom poveo psa, zeca ili pticu u kavezu? Zašto nije stavio u džep bisernu ogrlicu ili prsten za poklon dragoj? Mada to nije nigdje spomenuto, očigledno nije pošao na Bembašu s namjerom da se okupa na ondašnjem kupalištu, niti da sluša žubor slapova Miljacke …

Janje je simbol nevinosti, čistote, bjeline, naivnosti, pitomosti, umiljatosti, nježnosti, stidljivosti, ali takođe i nemoći, slabosti. Najčešći pridjev uz janje je žrtveno. Janjad se jednom godišnje kolju u sve tri monoteističke vjere uz slične rituale, objašnjenja i opravdanja, sa izuzecima nekih vjera i vjerovanja čiji su sljedbenici vegetarijanci ili vegani. U kršćanstvu janje je jedan od simbola za Isusa s objašnjenjem da se on svojevoljno žrtvovao i preuzeo na sebe grijehe čovjeka. U čuvenoj basni Vuk i Janje, ma koliko se janje pravda, podastire sve dokaze da ni u kom slučaju nije krivo, ono na kraju nastrada. Pobjeđuju i odlučuju jaki i moćni, zakon džungle. Tako je to.

Ipak ne zvuči mi prihvatljivim odgovor da je mladić poveo janje sa sobom da bi ga na Bembaši okrenuo na ražnju (to je bilo objašnjenje mog brata kojeg sam skajpom pitala šta misli o tome). Mladić se uputio na Bembašu sam, a nema smisla okretati janjca na ražnju kad si sam. Osim toga vjerovatno ga ne vodi kao psa na vezici, s omčom oko vrata, nego ga po svoj prilici nosi u naručju. Na tu me sliku navodi ponavljanje u prvoj strofi da je poveo janje sa sobom. U mojoj režiji video-spota te pjesme ja ga bar tako zamišljam.

Da li janje govori o mladiću, opisuje njegov karakter? Da li se on možda identificira s janjetom ? Što se tiče njegove drage, ona svakako nije oličenje skromnosti, gleda ga s visoka, s demirli pendžera šaljući mu tako poruku da nije zainteresirana za njegovo udvaranje, a možda i ekscentričnost (Vidi ga, došo mi s janjetom!), ili pak samo glumeći da je sav taj cirkus s s janjetom nimalo ne zanima. Njena igra slušaocu pjesme prilično je providna, ali mladić se obeshrabruje, ne ide na Bembašu naredni dan, ni sam, ni s janjetom. Ne insistira, ne pokazuje ustrajnost, upornost, snagu volje. Iz lijenosti, nemara ? Moguće je da je zbog svih osobina koje se obično povezuje s janjetom (ali i s bosanskim mentalitetom!) razlog tome zašto njegova draga nema strpljenja s njim, pa se tako brzo udaje za drugog.

A možda ima i pravo !



Aucun commentaire:

Qui êtes-vous ?

Ma photo
Paris, Ile de France, France